Veel activiteiten rond Haringvliet tijdens Wereldvismigratiedag! (video)

3621
09 apr 2018

Het Haringvliet staat in aanloop naar en tijdens World Fish Migration Day (21 april) in het teken van ruimte voor trekvissen, zoals zalm, paling en steur. Op vrijdag 20 april zijn de Haringvlietsluizen geopend voor publiek. Tot 28 oktober laat het Natuurhistorisch Museum Rotterdam met de tentoonstelling ‘Swim, Fish, Swim!’ zien hoe de dynamische deltanatuur terugkeert, met gevolgen voor de kleinste bergbeekjes elders in Europa. Zelf het Haringvliet ontdekken? Op de Zuid-Hollandse eilanden zijn veel mooie fiets- en wandelroutes te vinden. En de steur? Die zwemt al in Rotterdam.

Op World Fish Migration Day (Wereld Trekvisdag) wordt wereldwijd aandacht gegeven aan de noodzaak van vrij stromende rivieren. Met andere woorden: rivieren zonder onneembare barrières, zoals stuwen, dammen en sluizen. Die vormen een bedreiging voor tussen zee en rivieren trekkende vissen. De Haringvlietsluizen in de oorspronkelijke monding van de Rijn zijn ook zo'n barrière. Sinds de aanleg van de sluizen in 1971 stoten trekvissen als zalm, steur en paling hun neus. Ze kunnen er niet meer door. Ook is het voor hen belangrijke geleidelijke overgangsgebied tussen zoet- en zout water verdwenen. 

Kier

Daar komt dit jaar verandering in; met ingang van september gaan de Haringvlietsluizen regelmatig op een kier. Trekvissen kunnen dan de Haringvlietdam weer passeren om hun paaiplaatsen stroomopwaarts in Duitsland en Zwitserland te bereiken. Het Haringvliet wordt weer een internationaal kruispunt voor vissen en vogels.
De zes natuurorganisaties van het Droomfondsproject Haringvliet laten in het kader van World Fish Migration Day en met steun van de Nationale Postcode Loterij zien hoe belangrijk de opening van de Haringvlietsluizen voor trekvissen is. Onder meer met een leuk filmpje met Der Rudi.



Bezoek aan Haringvlietsluizen

De bouw van de Haringvlietdam werd in 1971 voltooid. De dam werd aangelegd in verband met de waterveiligheid. Dit betekende ook dat trekvissen zoals steur, paling en zalm, niet meer tussen de Noordzee en grote rivieren zoals Rijn en Maas een en weer konden zwemmen. Ze stootten hun neus tegen de dam. Daar komt dit jaar gelukkig verandering in. Met ingang van september 2018 gaan de Haringvlietsluizen regelmatig op een kier. Trekvissen kunnen de dam daarna passeren om stroomopwaarts, in de rivieren van Duitsland en Zwitserland hun eitjes te leggen.
   
Op vrijdag 20 april organiseert Rijkswaterstaat een open dag en kun je de Haringvlietsluizen bezoeken. Groepsgewijs kun je onder begeleiding zelfs in de Haringvlietdam een kijkje nemen en leren over de historie en belangrijke functie van het Haringvliet.

Het Haringvliet beleven

Zelf op avontuur om het Haringvliet te ontdekken? Op de Haringvliet website is een interactieve kaart met prachtige wandel- en fietsroutes te vinden.


Tentoonstelling ‘Swim, Fish, Swim!’

In de tentoonstelling ‘Swim, Fish, Swim!’ in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam gaan de Haringvlietsluizen op een kier en krijgen trekvissen weer de ruimte. Op een steenworp afstand van Rotterdam keert de dynamische deltanatuur van het Haringvliet terug, met gevolgen voor de kleinste bergbeekjes elders in Europa. De expositie toont de rijke dieren- en plantenwereld van het gebied en hun onderlinge relaties.
   

Echte steuren zien?

Diergaarde Blijdorp biedt onderdak aan een aantal Europese steuren. Wil je dit indrukwekkende dier, dat zich normaliter vooral diep in rivieren en zeeën bevindt, van dichtbij te bekijken? Dan heb je dus nog een reden om naar Rotterdam te gaan. Met een levendige 3D-projectie en expositie komt de steurentrek tussen rivier en zee in het Oceanium tot leven. Diergaarde Blijdorp is de eerste dierentuin in West-Europa waar deze zeldzame trekvis te bewonderen is. Voor praktische informatie over de activiteiten vind je hier


Bekijk de steur in Diergaarde Blijdorp. (Fotograaf: Peter van Rodijnen)

Droomfondsproject Haringvliet

In 2018 gaan de Haringvlietsluizen bij de Zuid-Hollandse eilanden op een kier. Daardoor komt er hier weer een verbinding tussen de rivieren Rijn en Maas en de Noordzee. Zes natuurorganisaties hebben samen met de regio en met steun van de Nationale Postcode Loterij de handen ineengeslagen om deze kans te pakken voor herstel van de dynamische delta, die het Haringvliet ooit was. De natuur waar zij aan werken biedt niet alleen voedsel, rust en broedplekken voor (trek)vissen en -vogels, maar ook volop mogelijkheden voor de mens om te genieten. Op steenworp afstand van Rotterdam kan de regionale economie daar zijn voordeel mee doen. Het Droomfondsproject Haringvliet laat zien dat natuurontwikkeling hand in hand kan gaan met economische ontwikkeling. Er ontstaat een gebied waar omwonenden en bezoekers mee verbonden willen zijn. Zodat we weer unieke deltanatuur laten ontstaan en deze samen beschermen. Meer informatie: Haringvliet.nu.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.